από το

1901

ΒΟΥΝΟ

 

1.Ηφαίστειο

 

Η χερσόνησος των Μεθάνων είναι προϊόν προγενέστερων ηφαιστειακών δράσεων. Αυτό αποδεικνύεται από το είδος των πετρωμάτων που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και από τους ηφαιστειακούς κρατήρες. Το ηφαιστειακό κέντρο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο που συνδέουν τα ηφαίστεια Σουσακίου, Αιγίνης, Μεθάνων, Πόρου, Βελοπούλας, Καράβι, Φαλκονέρας, Αντιμήλου, Μήλου, Κιμώλου, Πολύβου, Στρογγυλού, Δεσποτικού, Σπυρηδονησίων, Αντίπαρου, Χριστιανών, Σαντορίνης, Κω, Νισύρου, Αλικαρνασού και Πάτμου. Το τόξο αυτό βαίνει κατά τη διεύθυνση σειράς ρηξιγενών γραμμών, της οποίας τα ρήγματα έδωσαν αφορμή στην εκδήλωση της ηφαιστειότητας του νότιου Αιγαίου. Σ' αυτό έλαβαν χώρα πάρα πολλές εκρήξεις ηφαιστείων γύρω στο τέλος της τριτογενής περιόδου, μετά τις Αλπικές πτυχώσεις, ενώ συνεχίστηκαν και κατά την τεταρτογενή περίοδο.

 

Στην χερσόνησο βρίσκονται λείψανα πολλών ηφαιστειακών εκρήξεων. Στα ΝΑ του υψώματος Χελώνα (760 μέτρα) στη θέση Σταυρόλογγος καθώς και στη θέση Μακρύλογγος συναντάμε μεγάλους κρατήρες. Κρατήρες επίσης συναντούμε στην επάνω Μούσκα, στο χωριό Καμμένη Χώρα, δίπλα στον Άγιο Ανδρέα, δίπλα στη Ζωοδόχο Πηγή, την Κυψέλη. Μέχρι σήμερα κα συγκεκριμένα σε όλη την χερσόνησο των Μεθάνων, έχουν βρεθεί τριάντα (30) ηφαιστειακοί κρατήρες. Ο Κ. Μητσόπουλος είχε ξεκινήσει την ανεύρεση καθώς και την καταγραφή αυτών ήδη από το 1867. Από τους προαναφερόμενους κρατήρες, αυτοί που έδρασαν τελευταία ήταν οι παρακείμενοι στην Καμμένη Χώρα. Αυτό αποδεικνύεται από το παραμένοντα μεταλλευτικό υλικό καθώς και από την σημερινή μορφολογική κατάσταση (ελάχιστη διάβρωση). Ο Fougue παραδέχεται, ότι η έκρηξη της Καμμένης είναι αυτή που ανέφερε ο Στράβωνας, ο Οβίδιος και ο Παυσανίας.

 

Η ακριβής χρονολογία της έκρηξης δεν είναι γνωστή. Πιθανολογείται ότι έλαβε χώρα μεταξύ των ετών 277-240 π.χ. Σήμερα το ηφαίστειο αυτό δεν θεωρείται ενεργό, διότι η δράση του ανάγεται στους ιστορικούς χρόνους. Ο κύριος κρατήρας του ηφαιστείου βρίσκεται πάνω στη κορυφή κώνος (425 μέτρ.) βορειοδυτικά του χωριού Καμμένη Χώρα. Ο κρατήρας έχει διάμετρο 100 μέτρων περίπου και βάθος 40-50 μέτρων. Προς τα ΒΑ του κρατήρα διακρίνονται δυο μικροί παρασιτικοί κρατήρες.

 

2.Μονοπάτια. Υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια μήκους 60km, που διασχίζουν ηφαιστειακά πετρώματα, εγκαταλελειμμένα χωριά και δάση.

 

Προτεινόμενες Διαδρομές

 

• Καμένη Χώρα-Κρασοπαναγιά

• Κρατήρας Ηφαιστείου : Η ανάβαση στον ηφαιστειακό κρατήρα (με περίμετρο 150 μ. και βάθος 60 μ.), ανάμεσα σε κατάμαυρα ηφαιστειακά λιθάρια, πεύκα και πουρνάρια, αποτελεί μοναδική εμπειρία.

• Όρος Χελώνα (740μ) : Μεγαλοχώρι –Καμένη Χώρα

 

Πολλές περιοχές προσφέρονται ,επίσης , και για ποδήλατο ή downhill.

 

3.Χωριά

 

Υπάρχουν πολλά γραφικά χωριά με παραδοσιακά σπίτια και εκκλησίες στην Χερσόνησο των Μεθάνων. Κάποια κατοικούνται και κάποια άλλα όχι. Ενδεικτικά:

 

• Αγ.Θεόδωροι :Χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, με θέα στην Αίγινα και το πέλαγος. Απέχουν 7,5 χλμ Β από την πρωτεύουσα.

• Κυψέλη: 5,5 χλμ Β

• Κουνουπίτσα :Ορεινό χωριό με πετρόχτιστα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακό χρώμα. Απέχει 11 χλμ ΒΔ από την πρωτεύουσα.

• Μεγαλοχώρι- Σταυρόλογγος

• Καμένη Χώρα: Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα στους πρόποδες του ηφαιστείου, σε βράχους λάβας. Υπάρχουν αρκετά σημεία μέσα στους βράχους, απ’ όπου βγαίνει αέρας και διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία, στους 16o C. Οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούσαν & τα χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα ως φυσικά ψυγεία για τη διατήρηση τροφίμων.

 

 

 

 

Ακτή Σαρωνικού και Σταύρου Αλούπη

180 30 Μέθανα, Ελλάδα

Τηλ. +30 2298 092387

Κιν. +30 6972 882442

email info@aktimethana.gr

 

 

 

Member of